20 nov. 2011

Review:Nuci de sapun




    In urma unei selectii,am fost invitata alaturi de alti 9 bloggeri sa testez ``nucile de sapun`` si unele produse derivate din acestea.

    Ce sunt nucile de sapun,o sa ma intrebati.




arbore/fructe/nuci de sapun

    Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt speciale datorită prezenţei unei substanţe numită saponina.Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural.Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.Fructele sunt culese după ce cad din arbori, seminţele sunt îndepărtate, iar cojile sunt uscate la soare fără a se folosi nicio substanţă chimică.Mai multe informatii gasiti la numai un click distanta,aici.


    Ce am primit spre testare:
1.250 de ml de detergent lichid concentrat din nuci de săpun, poate fi folosit pentru a curăța orice tip de suprafețe: geamuri, gresie, faianță, parchet. Pentru 10 l de apă se folosesc aproximativ 10-20 de ml de lichid concentrat.
2.100 de ml de detergent lichid de rufe, gata pregătit din nuci de săpun.
3.100 grame de nuci de săpun, însoțite de săculețul necesar pentru spălarea la mașina de spălat automată și instrucțiunile de utilizare.
4.100 de grame de înălbitor ecologic, necesar pentru spălarea rufelor albe.


  Cateva cuvinte despre fiecare produs si experienta mea cu acesta.



 1. Detergent concentrat din nuci de sapun, cu miros de lamaie, ideal pentru curatarea naturala suprafetelor din gresie, faianta, plastic sau sticla.
  L-am folosit pentru curatarea gresiei,diluat in apa (1 capac/5 L de apa).Lasa un parfum placut,de citrice.Nu necesita clatire.
  Pentru curatarea vaselor de ceramica sau curatarea aragazului,l-am aplicat ca atare (nediluat),apoi am clatit.Mirosul este puternic si persista si dupa clatire...deci nu l-as folosi pentru spalarea farfuriilor.
  Avand in vedere ca dozarea se face cu ajutorul capacelului,este destul de spornic.
250 ml-17,90 lei.






2.Detergent lichid de rufe din nuci de săpun 100 ml
Poate fi utilizat pentru spălarea tuturor tipurilor de ţesături (inclusiv mătase, lână sau fibre sintetice). Recomandat în mod special pentru spălarea rufelor colorate. În cazul rufelor albe este recomandată utilizarea adiţională a unui înălbitor ecologic.



  L-am folosit atat la rufe colorate,cat si la rufe albe,impreuna cu nucile de sapun si inalbitorul.
  Ideea e ca rufele cu pete de cafea,sange,fond de ten nu au fost curatate,desi am folosit cam 40 ml pentru colorate si restul,de 60 ml,pe cele albe.
100 ml-9 lei





   3.Nucile de sapun vin impreuna cu un saculet,in care sunt introduse in timpul spalarii la masina.In prospect spune ca se folosesc intre8-12 jumatati de nuci,eu am pus ceva mai multe,adica vreo 16.De obicei,motanul meu este ``supervizor`` cand masina de spalat e in functiune.De data asta am fost si eu curioasa.Face spuma foarte foarte putina,insesizabila chiar,iar hainele nu capata vreun miros specific.
Am inteles ca este o alternativa mai sanatoasa pentru cei cu dermatite,psoriazis sau diferite alergii la detergenti.Astfel,am trimis cuiva care are un pici alergic la detergentii din comert.Mi-a transmis ca,desi nu curata impecabil,cel mic are acum somnul mult mai linistit.
   Ideea e ca nucile de sapun se pot reutiliza de pana la 3 ori,iar apoi se pot folosi ca ingrasamant pentru plante (nu sunt poluante).Reciclare ideala,as spune!
   Eu am primit 100 de grame de astfel de nuci,insa se vand in saci de 500 gr,la 27 de lei.





4.Inalbitorul ecologic este,de fapt,percarbonat de natrium si vine ambalat in pungute,pentru a fi mai economic.
Poate fi folosit:
- pentru înălbirea rufelor albe;
- pentru îndepărtarea petelor și decolorarii din rufele albe și colorate
- pentru revitalizarea stofelor îngălbenite
Deoarece nu conține activatori de înălbire petrochimici, devine eficient numai începand de la 50C.

  Cum va spuneam,l-am folosit impreuna cu detergentul lichid la rufele albe,la o temperatura de 60 de grade.Nu a curatat pete ca:fond de ten (de pe batista Liz Earle),sange,cafea,gem.

Aceasta a fost experienta cu produsele derivate din nuci de sapun.Daca este cineva interesat,as putea sa va ofer cateva mostre de nuci de sapun.Cand zic mostra,ma refer la o utilizare.As putea oferi 3 astfel de mostre,cu precizarea ca va trebuie sa gasiti voi un saculet in care sa le puneti atunci cand le veti utiliza in masina de spalat.Ce spuneti?


Tot ``rasfoind`` site-ul am descoperit la sectiunea unturi si creme,niste delicii la care poftesc doar rostindu-le numele:Printesa Levantica,Rasarit in Tahiti,Parfum de stele.La rubrica igiena intima am ochit doua geluri:unul cu galbenele si unul cu apa termala si galbenele.Suna bine,nu-i asa?


 Nota: fotografiile produselor apartin site-ului nuci de sapun.ro.



    Pe curand!

 

Blog Template by YummyLolly.com